Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-11-2011
miła odmiana na śniadanie
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1162
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13624
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2799
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1162
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13624
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2799
Składniki
2 jajka podzieliłam na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubiłam mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodałam 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, łyżkę wody i dokładnie wymieszałam. Masę wlałam do białek (mimo ogólnej zasady, że to pianę się dodaje do masy) i wymieszałam. Masę należy mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć banieczek powietrza w pianie z białek. Masę wylałam na gorącą patelnię, przykryłam i smażyłam, aż dół się lekko przyrumienił. Po tym czasie przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 2 minuty. Gotowy omlet smarujemy czym dusza zapragnie. Ja użyłam powideł śliwkowych i pokrojoną gruszkę. Pycha!