Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po sobotnim, nieco kalorycznym śniadanku - inny pomysł na tosty. Tym razem wersja "witaminowo - zdrowo - light". Włoska bruschetta - grzanka z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 813
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 813
Składniki
Może najpierw kilka słów na temat pomidorów - pojawiły się u nas od jakiegoś czasu pomidory odmiany "bawole serce", duże, mięsiste, słodkie, idealne na sos. Takie pomidory można obrać ze skóry bez parzenia. W zasadzie składają się z samego miąższu - gniazda nasienne są w śladowej ilości. Polecam użycie takich pomidorów.
Obrane pomidory "wyfiletuj" - wyrzuć gniazda nasienne z pestkami. Miąższ pokrój w drobną kostkę i zostaw na sitku do odcieknięcia.
Odsączone pomidory wymieszaj z czosnkiem pokrojonym w cienkie płatki, rozdrobnionymi (ręcznie) listkami bazylii i przyprawą włoską. Kromki chleba opiecz w tosterze lub w piekarniku, smaruj oliwą, nakładaj pomidory z przyprawami i posyp świeżo startym parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 - 190 stopni, górna/e grzałki). Zapiekaj, aż ser się rozpuści. Podawaj ciepłe.