Do góry

Śniadania Przepis na:

Bruschetta - zdrowe niedzielne śniadanie.

Bruschetta - zdrowe niedzielne śniadanie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4526

Dodano:

Odsłon: 6503

Po sobotnim, nieco kalorycznym śniadanku - inny pomysł na tosty. Tym razem wersja "witaminowo - zdrowo - light". Włoska bruschetta - grzanka z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Składniki

  • chleb tostowy lub ciabata
  • pomidory (wychodzi ok. jednego pomidora średniej wielkości na 3 grzanki)
  • duży ząbek czosnku
  • garść listków bazylii
  • świeżo starty parmezan
  • odrobina przyprawy włoskiej
  • łyżka oliwy do posmarowania tostów
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bruschetta - zdrowe niedzielne śniadanie.

Przygotowanie

  1. Może najpierw kilka słów na temat pomidorów - pojawiły się u nas od jakiegoś czasu pomidory odmiany "bawole serce", duże, mięsiste, słodkie, idealne na sos. Takie pomidory można obrać ze skóry bez parzenia. W zasadzie składają się z samego miąższu - gniazda nasienne są w śladowej ilości.
    Polecam użycie takich pomidorów.

  2. Obrane pomidory "wyfiletuj" - wyrzuć gniazda nasienne z pestkami. Miąższ pokrój w drobną kostkę i zostaw na sitku do odcieknięcia.

  3. Odsączone pomidory wymieszaj z czosnkiem pokrojonym w cienkie płatki, rozdrobnionymi (ręcznie) listkami bazylii i przyprawą włoską.
    Kromki chleba opiecz w tosterze lub w piekarniku, smaruj oliwą, nakładaj pomidory z przyprawami i posyp świeżo startym parmezanem.
    Włóż do nagrzanego piekarnika (180 - 190 stopni, górna/e grzałki).
    Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
    Podawaj ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

llilliith 12 września 2013 Hm zacznijmy od tego ze Bruschetta nie ma w swoim przepisie sera :) to kompletnie zmienia smak tej potrawy. Pomidora się poprostu kroi w kostkę i nie miesza się go z czosnkiem . Czosnek skrobie się ( zabek) na spieczonym chlebie na ktorym układa się wczesniej pokrojonego pomidora w kostke doprawionego sola i pieprzem i podlanego obficie oliwa z oliwek. Prawdziwa bruchetta musi kapać oliwa na rece :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń