Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać (do ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać stopione masło sól rozpuszczona w odlanym mleku oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.