Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z okolic Bawarii.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116768
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8003
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1604
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1311
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116768
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8003
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1604
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1311
Składniki
ILOŚĆ: ok. 15-16 bułeczek Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy drożdże, miód oraz ciepłą wodę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub rękami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do miski. Zostawiamy je na 5 min. Następnie formujemy bułeczki ( jeśli chcesz zobaczyć jak formować bułeczki kliknij TUTAJ ) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Po tym czasie blaszkę z bułeczkami wstawiamy na pół godziny do zamrażarki, aby bułeczki nie opadły podczas maczania w solance. Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień. Wierzch bułeczek maczamy na 30 sekund w solance. Układamy bułeczki na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki możemy posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy kolejne 10 min. Smacznego.