Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8229
Dodano: 04.05.2011
Odsłon: 32141
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników łączymy w misce, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po upływie czasu ciasto uderzamy ręką i czekamy aż opadnie. Ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy kule i układamy jedna obok drugiej (tak, by w trakcie pieczenia połączyły się ze sobą) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed włożeniem blaa do piekarnika jeszcze lekko posypujemy wierzch mąką. Pieczemy 15-20 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (19)

gochna55 08 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Trafiłam na ten przepis przypadkiem, przeglądając przepisy na różne bułeczki. Te bułeczki piekę od maja tego roku. Byłam kilka dni w Irlandii na komunii u dzieci przyjaciół. Synowa przyjaciółki zaprezentowała nam te bułeczki, podała przepis i ... zakochałam się w nich, a razem ze mną moja półtoraroczna wnusia. Mówiła, że ten przepis ma z jakiegoś poradnika kulinarnego (gdybym wiedziała !). Jej wyglądają tak jak Twoje Patusiu5. Moje nie zawsze, ale już prawie. Czasem dorzucam trochę ziarenek np. czarnuszkę, sezam czy słonecznik - nie za dużo. Nabierają innego zapachu i smaku. Gorąco polecam :):) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 25 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Lepus, dzięki za radę, na pewno przetestuję tę opcję z mlekiem w proszku. Koticzka, dziękuję za pozdrowionka :) Ja właśnie jakoś bardziej wolę świeże drożdże, u mnie rosną pięknie i nigdy nie miałam z nimi problemów.3 Kto głosował? | Odpowiedz

koticzka 25 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Te same bułeczki sa w mojej książce kucharskiej pt. Kuchnia i zdrowie, Warszawa 1988, ale pod nazwą maslanych! :) Rzeczywiście, wychodzą całkiem smaczne. Ładuję do nich dżem albo owoce, ale przy wyrastaniu rozjeżdżają się troszkę (chyba mi drożdże przerosły). W irlandzkich współczesnych przepisach stosuje się głównie drożdże w proszku. Te prawdziwe drożdże kiepsko mi rosną w tutejszym klimacie. Pozdrowienia spod Duplina1 Kto głosował? | Odpowiedz

Lepus 25 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja nie rozumiem, czemu tak wiele osób boi się drożdżowego ciasta - to jest najwdzięczniejszy, najprzyjemniejszy, najpyszniejszy i najzdrowszy rodzaj ciasta jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy tylko przestrzegać paru podstawowych zasad (kolejność dodawania, temperatura, czas wyrastania) a ciasto samo się robi!Patusia5: spróbuj dodać do mąki ze 2 kopiaste łyżki pełnotłustego mleka w proszku - ciasto będzie delikatniejsze i dłużej pozostanie świeże. Polecam!
2 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 09 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Miło to słyszeć :) Każdy piekarnik inny wiec możliwe ze u Ciebie trzeba troszkę obniżyć temperaturę. Ale następnym razem będziesz już wiedzieć :) Gratuluję sukcesu! Pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 09 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Uroczyście oświadczam, iż podejście numer dwa zakończyło się sukcesem :D Tylko jak na mój piekarnik chyba była nieco za wysoka temperatura, bo się troszkę za mocno spiekły od spodu, ale i tak były pyszne. Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole :)Dzięki za super przepis Patusia5. Pozdrawiam :D
3 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 08 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Super Karolciaa, czekam z niecierpliwością na opinię :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 08 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Moje bułeczki właśnie wędrują do piekarnika :) Póki co wszystko wygląda nieźle, ale nie chcę zapeszać ;PDam znać jaki był efekt końcowy ;)
3 Kto głosował? | Odpowiedz

raksaksa1 06 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Dzięki za odpowiedź, zatem spróbuję w weekend:))0 Kto głosował? | Odpowiedz

mufinka 06 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Fantastyczne bułeczki! Tak kuszą, że chyba trzeba będzie je upiec. :)3 Kto głosował? | Odpowiedz