Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na świeże domowe pszenno-żytnie bułeczki idealnie sprawdzą się do świątecznego koszyczka :) wychodzą idealnie, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3856
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3840
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 774
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3856
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3840
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 774
Składniki
W pierwszej kolejności drożdże rozdrabniamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Następnie przesiać obie mąki przez sitko, dodać sól, oliwę z oliwek, ciepłą wodę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto mikserem przy pomocy haka do ciast drożdżowych przez ok. 5 min. Gotowe ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na ok półtora godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pokrapiamy delikatnie wodą i posypujemy słonecznikiem lub makiem. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i wkładamy ponownie do lekko nagrzanego piekarnika, po ok. 20 minutach zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 min.
Smacznego :)