Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na świeże domowe pszenno-żytnie bułeczki idealnie sprawdzą się do świątecznego koszyczka :) wychodzą idealnie, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 723
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 127
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 723
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 127
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Składniki
W pierwszej kolejności drożdże rozdrabniamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Następnie przesiać obie mąki przez sitko, dodać sól, oliwę z oliwek, ciepłą wodę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto mikserem przy pomocy haka do ciast drożdżowych przez ok. 5 min. Gotowe ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na ok półtora godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pokrapiamy delikatnie wodą i posypujemy słonecznikiem lub makiem. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i wkładamy ponownie do lekko nagrzanego piekarnika, po ok. 20 minutach zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 min.
Smacznego :)