Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na świeże domowe pszenno-żytnie bułeczki idealnie sprawdzą się do świątecznego koszyczka :) wychodzą idealnie, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
W pierwszej kolejności drożdże rozdrabniamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Następnie przesiać obie mąki przez sitko, dodać sól, oliwę z oliwek, ciepłą wodę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto mikserem przy pomocy haka do ciast drożdżowych przez ok. 5 min. Gotowe ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na ok półtora godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pokrapiamy delikatnie wodą i posypujemy słonecznikiem lub makiem. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i wkładamy ponownie do lekko nagrzanego piekarnika, po ok. 20 minutach zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 min.
Smacznego :)