Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na świeże domowe pszenno-żytnie bułeczki idealnie sprawdzą się do świątecznego koszyczka :) wychodzą idealnie, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1195
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457719
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1448
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2270
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 582
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1195
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457719
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1448
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2270
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 582
Składniki
W pierwszej kolejności drożdże rozdrabniamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Następnie przesiać obie mąki przez sitko, dodać sól, oliwę z oliwek, ciepłą wodę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto mikserem przy pomocy haka do ciast drożdżowych przez ok. 5 min. Gotowe ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na ok półtora godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pokrapiamy delikatnie wodą i posypujemy słonecznikiem lub makiem. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i wkładamy ponownie do lekko nagrzanego piekarnika, po ok. 20 minutach zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 min.
Smacznego :)