Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na świeże domowe pszenno-żytnie bułeczki idealnie sprawdzą się do świątecznego koszyczka :) wychodzą idealnie, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 214
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16262
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 87
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 226
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 214
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16262
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 87
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 226
Składniki
W pierwszej kolejności drożdże rozdrabniamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Następnie przesiać obie mąki przez sitko, dodać sól, oliwę z oliwek, ciepłą wodę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto mikserem przy pomocy haka do ciast drożdżowych przez ok. 5 min. Gotowe ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na ok półtora godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pokrapiamy delikatnie wodą i posypujemy słonecznikiem lub makiem. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i wkładamy ponownie do lekko nagrzanego piekarnika, po ok. 20 minutach zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 min.
Smacznego :)