Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne bułeczki idealne w podróż , do szkoły i pracy.
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 165
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 17
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 165
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 17
Składniki
Wychodzi około 25 sztuk. Z kaszanki zdejmujemy osłonkę. Obraną cebulę dusimy na patelni z solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do podduszonej dodajemy plasterki kaszanki i chwilę smażymy. Studzimy.
Obie mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy tam drożdże, posypujemy cukrem i podlewamy kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Czekamy aż drożdże upłynnią się. Do mąki dodajemy przyprawy, roztrzepane jajka, resztę mleka i olej. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Posiekać natkę pietruszki i listki tymianku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować w cienkie prostokąty.Blat można podsypać mąką. Pozostałe białko roztrzepać z odrobiną soli i posmarować oba kawałki ciasta. Na ciasto nałożyć masę z kaszanki, równomiernie rozprowadzić i posypać natką i tymiankiem.
Ciasto zwinąć w rulon, odkroić brzegi i kroić w 2-3 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć ręką.
Bułeczki przekładamy na blaszki, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Podrośnięte bułki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 30 minut.