Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki do pracy

Bułeczki do pracy

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 10558

Dodano:

Odsłon: 1674

Wytrawne bułeczki idealne w podróż , do szkoły i pracy.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 400 g
  • mąka orkiszowa 100 g ( może być sama pszenna )
  • drożdże 40 g
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • 2 żółtka + 1 białko
  • letnie mleko 190 ml + 5 łyżek oleju
  • majeranek 1 łyżka
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • sól spora szczypta
  • Nadzienie : kaszanka 460 g
  • 3 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Do posypania : natka pietruszki garść
  • listki tymianku 2-3 gałązki
  • Do smarowania 1 białko + sól + czarnuszka
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 25 sztuk.
    Z kaszanki zdejmujemy osłonkę.
    Obraną cebulę dusimy na patelni z solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Do podduszonej dodajemy plasterki kaszanki i chwilę smażymy.
    Studzimy.

  2. Obie mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy tam drożdże, posypujemy cukrem i podlewamy kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Czekamy aż drożdże upłynnią się.
    Do mąki dodajemy przyprawy, roztrzepane jajka, resztę mleka i olej.
    Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.

  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    Ciasto podwoi swoją objętość.
    Posiekać natkę pietruszki i listki tymianku.

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować w cienkie prostokąty.Blat można podsypać mąką.
    Pozostałe białko roztrzepać z odrobiną soli i posmarować oba kawałki ciasta.
    Na ciasto nałożyć masę z kaszanki, równomiernie rozprowadzić i posypać natką i tymiankiem.

  5. Ciasto zwinąć w rulon, odkroić brzegi i kroić w 2-3 cm kawałki.
    Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć ręką.

  6. Bułeczki przekładamy na blaszki, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
    Podrośnięte bułki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.
    Pieczemy około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń