Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27445
Dodano: 04.07.2013
Odsłon: 7809
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
W 3/4 szklanki letniego mleka rozpuszczam drożdże z odrobiną soli.
Odstawiam szklankę na około 10 minut. Następnie do miski przesiewam
mąkę i dodaję do niej zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiam na 50 – 60 min do wyrośnięcia i przykrywam ściereczką.
Po tym czasie formuję z ciasta kuleczki, a uformowane nacinam
delikatnie nożykiem i układam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak uformowane bułeczki odstawiam jeszcze na 20 – 30 minut. Należy
pamiętać o zachowaniu odstępów, tak aby bułki się nie posklejały.
Następnie bułeczki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do lekkiego
zarumienienia się skórki. Bułki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Czas pieczenia: 15 – 20 minut
Temperatura: 200 C
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Alinka25 19 września 2014Zgłoś do usunięcia
właśnie zrobiłam bułeczki według wyżej podanego przepisu i hm..... wyszły dobre ale w przepisie mi coś nie gra bo 3/4 szklanki mleka to 180 ml a nie 100 ml.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 24 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Dziękuję :) Wyszło mi 12 małych bułeczek.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Monika87 06 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Wyglądają super, a ile tych bułeczek wychodzi z tej proporcji??1 Kto głosował? | Odpowiedz