Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki i pożywny pomysł na śniadanie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 876
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2841
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14609
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 876
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2841
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14609
Składniki
W 3/4 szklanki letniego mleka rozpuszczam drożdże z odrobiną soli. Odstawiam szklankę na około 10 minut. Następnie do miski przesiewam mąkę i dodaję do niej zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam na 50 – 60 min do wyrośnięcia i przykrywam ściereczką.
Po tym czasie formuję z ciasta kuleczki, a uformowane nacinam delikatnie nożykiem i układam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak uformowane bułeczki odstawiam jeszcze na 20 – 30 minut. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów, tak aby bułki się nie posklejały.
Następnie bułeczki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do lekkiego zarumienienia się skórki. Bułki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Czas pieczenia: 15 – 20 minut Temperatura: 200 C