Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki i pożywny pomysł na śniadanie.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 496
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 496
Składniki
W 3/4 szklanki letniego mleka rozpuszczam drożdże z odrobiną soli. Odstawiam szklankę na około 10 minut. Następnie do miski przesiewam mąkę i dodaję do niej zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam na 50 – 60 min do wyrośnięcia i przykrywam ściereczką.
Po tym czasie formuję z ciasta kuleczki, a uformowane nacinam delikatnie nożykiem i układam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak uformowane bułeczki odstawiam jeszcze na 20 – 30 minut. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów, tak aby bułki się nie posklejały.
Następnie bułeczki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do lekkiego zarumienienia się skórki. Bułki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Czas pieczenia: 15 – 20 minut Temperatura: 200 C