Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre, domowe bułeczki w wersji na słodko, które idealnie smakują np. z dżemem lub domową konfiturą. Polecam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i zasypać 2 łyżkami cukru, by się rozpuściły. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. następnie dodać roztrzepane jaja, resztę ciepłego mleka, cukru i mąki oraz stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na blacie podsypanym mąka i szklanką wykrawać kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na kwadrans.
Następnie stopić tyle masła, by wystarczyło do posmarowania wierzchu. Na końcu dodać posypkę (mąkę wymieszać z cukrem i stopionym masłem).
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min. Z podanej porcji składników wyszło ok. 20 bułeczek. Smacznego!