Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre, domowe bułeczki w wersji na słodko, które idealnie smakują np. z dżemem lub domową konfiturą. Polecam!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13985
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15780
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6397
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13985
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15780
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6397
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i zasypać 2 łyżkami cukru, by się rozpuściły. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. następnie dodać roztrzepane jaja, resztę ciepłego mleka, cukru i mąki oraz stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na blacie podsypanym mąka i szklanką wykrawać kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na kwadrans.
Następnie stopić tyle masła, by wystarczyło do posmarowania wierzchu. Na końcu dodać posypkę (mąkę wymieszać z cukrem i stopionym masłem).
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min. Z podanej porcji składników wyszło ok. 20 bułeczek. Smacznego!