Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak pieczone pączki, puszyste , delikatne z pysznym nadzieniem w środku.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4262
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2544
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2026
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11199
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4262
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2544
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2026
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11199
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru. Dokładnie mieszamy.
I odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i z przesianą mąką.
Składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy roztopione, letnie masło i pianę ubitą na sztywno z białek.
Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
I odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę.
Ciasto dzielimy na równe części, każdą lekko wałkujemy i wycinamy szklanką koła, a na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę marmolady.
Zlepiamy brzegi.
I układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce, miejscem zlepienia do spodu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Podrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.
Zrumienione dobrze wyrośnięte układamy w koszyku.
Smacznego !!!