Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleko w proszku można świetnie wykorzystać do wypieku domowego pieczywa! Wychodzą z tego całkiem niezłe bułeczki... :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10761
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3437
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2461
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10761
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3437
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2461
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier, mleko w proszku, wodę, mleko i stopione masło, wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać jaja, sól i mąkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min. do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na równe części( u mnie wyszło ich 15 szt) i formować bułeczki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 20 min. do napuszenia.
Następnie bułeczki naciąć i posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 min. Smacznego!