Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki owsiano- żytnie z czarnuszką i sezamem

Bułeczki owsiano- żytnie z czarnuszką i sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 144

Smaczne kajzerki z mąki pszennej oraz żytniej na bazie zaczynu z płatków owsianych. Polecam na słodko lub wytrawnie.

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka wrzącej wody.
  • 14 g drożdży świeżych,
  • 3 łyżki letniej wody,
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1,5 szklanki mąki żytniej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • garść sezamu i czarnuszki.
  • Jajko do posmarowania,
  • ziarna do posypania.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki owsiano- żytnie z czarnuszką i sezamem

Przygotowanie

  1. W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąki, drożdże, czarnuszkę i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinkę.

  3. Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przkrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

  4. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem.

    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń