Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kajzerki z mąki pszennej oraz żytniej na bazie zaczynu z płatków owsianych. Polecam na słodko lub wytrawnie.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1312
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24916
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1312
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24916
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 99
Składniki
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąki, drożdże, czarnuszkę i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinkę.
Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przkrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)