Bardzo smaczne, jeszcze ciepłe, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa. Polecam :)
Bułeczki pszenne, śniadaniowe.
Składniki
- mąka pszenna - typ 550 50 dag
- mleko 125 ml pół szklanki
- woda 125 ml pół szklanki
- drożdże świeże 20 g
- masło 40 g lub 5 łyżek oleju
- sól 1 płaska łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mąka do podsypania
Składniki
- mąka pszenna - typ 550 50 dag
- mleko 125 ml pół szklanki
- woda 125 ml pół szklanki
- drożdże świeże 20 g
- masło 40 g lub 5 łyżek oleju
- sól 1 płaska łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mąka do podsypania

Etapy przygotowania
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką).

Każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.

Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3316
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4889
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3316
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4889



Składniki
- mąka pszenna - typ 550 50 dag
- mleko 125 ml pół szklanki
- woda 125 ml pół szklanki
- drożdże świeże 20 g
- masło 40 g lub 5 łyżek oleju
- sól 1 płaska łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mąka do podsypania
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką).
Każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Upiekłam dziś, przed momentem!! Pożarłam juz 3 ! Wspaniałe :))))
Właśnie teraz piekę zwykłe bułki, czekam aż ciasto wyrośnie. Tak smakują że aż piec się chce. Nie ma dużo roboty przy nich, można piec codziennie. Ze swojską wędlinką, niebo w buzi :) Pozdrawiam :)
mmm...ale pyszne...dostałam ślinotoku na taką ciepłą bułeczke:)
widok obłędny,jak z piekarni :)))