Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Przepis dnia 2017-05-01
Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1648 Ocena: 24316

Dodano:

Odsłon: 10520

Bardzo smaczne, jeszcze ciepłe, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  2. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką).

  4. Każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką.

  5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

  6. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.

  7. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Activsport 02 maja 2017 Upiekłam dziś, przed momentem!! Pożarłam juz 3 ! Wspaniałe :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 22 kwietnia 2017 Właśnie teraz piekę zwykłe bułki, czekam aż ciasto wyrośnie. Tak smakują że aż piec się chce. Nie ma dużo roboty przy nich, można piec codziennie. Ze swojską wędlinką, niebo w buzi :) Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 kwietnia 2017 mmm...ale pyszne...dostałam ślinotoku na taką ciepłą bułeczke:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń