Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W weekend kiedy jest więcej czasu, bardzo często staram się przygotować świeże pieczywo na śniadanie. Zwłaszcza, że zazwyczaj jadamy je dopiero koło 11;D Bułeczki pszenne z makiem to bardzo prosty i klasyczny przepis na bułki.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38672
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 162
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38672
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 162
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Składniki
Drożdże rozrabiamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy około 100 ml wody i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Do mąki, dodajemy sól, olej i zaczyn z drożdży. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto (można do tego użyć robota) stopniowo dodając resztę wody. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-50 minut, aż podwoi swoją objętość.
Później wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na mniejsze kawałki (w zależności jakie duże bułeczki chcemy, u mnie wyszło 10 sztuk) i z każdego z nich formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy pędzelkiem wodą i posypujemy makiem. Poźniej przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut do kolejnego podrośnięcia.
W czasie drugiego wyrastania nagrzewamy piekarnik do 180°C (z termoobiegiem). Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 30 minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)