Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenne z makiem

Przepis dnia 2020-06-06
Bułeczki pszenne z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1526

Dodano:

Odsłon: 299

Uwielbiam, kiedy w kuchni unosi się zapach domowego pieczywa. Od kilku lat piekę sama. Zaparłam się i nie kupuję. Tym razem polecam mięciutkie, bułeczki z makiem.

Składniki

  • 250 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g. drożdży
  • 500 g. maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • mak suchy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki pszenne z makiem

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.
    Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę
    i uformować bułeczki. Ja zrobiłam 10 sztuk.
    Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.
    Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły.

  2. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut.
    Przed włączeniem piekarnika, wstawić na dolną półkę, blaszkę z wodą.
    Ja wlałam 3/4 szklanki. Następnie spryskać boki piekarnika.
    Możecie tylko spryskać piekarnik, bez wlewania wody na blaszkę.
    Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć blaszkę z bułkami i jeszcze raz spryskać piekarnik.

    Upieczone bułki wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń