Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2694

Dodano:

Odsłon: 2452

Bułeczki doskonałe na śniadanie. Rozpływają się w ustach, są leciutkie i delikatne.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g, drożdży świeżych
  • ok. 1,5 szklanka mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.

    Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

  2. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem.

    Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń