Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, soczyste aromatyczne mięso i odrobina sera. Idealne na śniadanie, kolację i drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1148
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 122
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 440
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1148
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 122
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 440
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Składniki
Około 16 bułeczek. Piersi kroimy w 3-4 cm kostkę, posypujemy obficie przyprawą Garam masalą, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Drożdże ucieramy z odrobiną cukru. Mąkę siekamy z miękkim masłem i przyprawami. Potem dodajemy 2 żółtka, 1/2 całego jajka, śmietanę i płynne drożdże. 1/2 jajka zostawiamy do smarowania. Śmietany możemy dodać trochę mniej, w zależności od wielkości jajek. Wyrabiamy ciasto rękami, a po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na 40-60 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Kawałki kurczaka krótko przesmażamy z każdej strony na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy lekko podlać ciepłą wodą, przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut. Nie dłużej.
Potem przestudzone mięso kroimy w mniejsze kawałki. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wyrośnięte ciasto rwiemy na kilkanaście w miarę równych kawałków. U mnie było 16 cz 17 . Każdy kawałek ciasta rozklepujemy na okrągło, posypujemy serem, nakładamy mięso i zbieramy ciasto do góry. Dokładnie zlepiamy.
Bułeczki wkładamy do lekko wysmarowanych blaszek na muffinki, zlepieniem do dołu. Wierzch smarujemy pozostałym jajkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Posypujemy serem. Z ciasta wycinamy kwiatuszki, nakładamy i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 190 C przez 10 minut, potem w 170 C jeszcze jakieś 10 minut.