Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1000
Dodano: 19.10.2015
Odsłon: 5482
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Drożdże kruszymy dodajemy cukier oraz letnie mleko. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i zostawiamy 15-20 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiamy, następnie dodajemy żółtka i roztopione masło ( wystudzone ). Bardzo dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, następnie podsypujemy odrobiną mąki i zostawiamy przykryte ściereczką 30-40 minut, by podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy i podsypujemy mąką.
Formujemy kulki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blasze i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
KRUSZONKA:
Mąkę, cukier i masło zagniatamy do uzyskania kruszonki.
Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 190 stopni (termoobieg ) przez 12-14 minut.
Po wyjęciu czekamy chwilę do przestudzenia, kroimy na pół i smarujemy ulubioną konfiturą. Mniam.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 19 października 2015Zgłoś do usunięcia
Ależ przeapetyczne bułeczki :)1 Kto głosował? | Odpowiedz