Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z kruszonką

Bułeczki z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1000

Dodano:

Odsłon: 5482

Przepis pochodzi z książeczki Lidla, szkoda że już nie drukują, bo było tam wiele dobrych pomysłów, szczególnie na ciasta.

Składniki

  • 22 g drożdży
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka + 1 białko
  • 50 g roztopionego masła
  • sól
  • KRUSZONKA: 80 g mąki pszennej, 60 g masła, 50 g cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki z kruszonką

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Drożdże kruszymy dodajemy cukier oraz letnie mleko. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i zostawiamy 15-20 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn urośnie dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiamy, następnie dodajemy żółtka i roztopione masło ( wystudzone ). Bardzo dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, następnie podsypujemy odrobiną mąki i zostawiamy przykryte ściereczką 30-40 minut, by podwoiło swoją objętość.
    Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy i podsypujemy mąką.
    Formujemy kulki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blasze i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

    KRUSZONKA:
    Mąkę, cukier i masło zagniatamy do uzyskania kruszonki.

    Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w temp. 190 stopni (termoobieg ) przez 12-14 minut.
    Po wyjęciu czekamy chwilę do przestudzenia, kroimy na pół i smarujemy ulubioną konfiturą. Mniam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń