Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z makiem

Bułeczki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 223 Ocena: 2405

Dodano:

Odsłon: 490

Przepis na proste w wykonaniu bułeczki na śniadanie.

Składniki

  • Składniki na 6 bułeczek :
  • 500g mąki
  • 150 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 150 ml =150 gramów )
  • 130 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • mak do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki z makiem

Przygotowanie

  1. Odlać niewielką ilość wody. Pozostałą wodę podgrzać razem z mlekiem (do ciepłych płynów ale nie gorących) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać stopione masło sól rozpuszczona w odlanej wodzie oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.
    Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).
    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 marca Wspaniale się prezentują: aż poczułam ich zapach i usłyszałam chrupkość przy przekrawaniu nożem:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń