Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i pachnące. Taki pomysł "myślisz - masz". :)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93854
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2710
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3531
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1631
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2302
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93854
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2710
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3531
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1631
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2302
Składniki
Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki pszennej i kilku łyżek wody zrobić rozczyn o gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki, oprócz oliwy (kminek można dać też do ciasta) i stopniowo dolewać ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję, ale nie zbitą. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie, odpowiednio dolać wody lub dosypać mąki. Dodać na koniec oliwę i wyrabiać jeszcze kilka minut - ciasto ma być elastyczne i lśniące.
Z ciasta formować bułki lub paluchy. Można posypać po wierzchu solą, kminkiem, słonecznikiem itp. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni, grzałki góra-dół.
Smacznego!