Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchna bułka na śniadanie i kolację. Bardzo smaczna domowa bułka orkiszowa z domowym pasztetem.
Wychodzi 6 sporych bułek.
Ciasto.
Obie mąki przesiewamy do miski w środek kruszymy drożdże i posypujemy je szczyptą cukru.
Odstawiamy na kilka minut, potem dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto łyżką, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
W miarę potrzeby dolewamy mleka, ciasto powinno być zwarte ale dość miękkie.
Pod koniec ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części z każdej formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszkach, w dość dużych odstępach.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć porcje pasztetu.
Wierzch bułek posmarować mlekiem wymieszanym z sosem sojowym.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przepis na doskonały pasztet gotowany znajdziecie w moich przepisach - pasztet bez pieczenia.
Smaczny, wspaniale pachnący i domowy :) Kto raz poddał się magii domowego pie...
Odsłon: 25033
Smaczny, domowy chlebek z mąki orkiszowej ze słonecznikiem
Odsłon: 1411
Ostatnio mogłabym jeść same naleśniki z dżemami z sezonowych owoców. Tym raze...
Odsłon: 421
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4667
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 561
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 42
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 78
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4667
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 561
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 42
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 78
Składniki
Wychodzi 6 sporych bułek. Ciasto. Obie mąki przesiewamy do miski w środek kruszymy drożdże i posypujemy je szczyptą cukru. Odstawiamy na kilka minut, potem dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto łyżką, łącząc ze sobą wszystkie składniki. W miarę potrzeby dolewamy mleka, ciasto powinno być zwarte ale dość miękkie. Pod koniec ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części z każdej formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszkach, w dość dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć porcje pasztetu. Wierzch bułek posmarować mlekiem wymieszanym z sosem sojowym. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przepis na doskonały pasztet gotowany znajdziecie w moich przepisach - pasztet bez pieczenia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Chleb słonecznikowy
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...
Odsłon: 2680
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 2445