Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki drożdżowe.

Bułki drożdżowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25035

Dodano:

Odsłon: 12215

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna Typ- 500 /70 dag + do podsypania
  • olej roślinny 100 ml
  • jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 3 łyżeczki
  • sól 1 łyżka
  • mleko ciepłe 300 ml
  • białko do posmarowania bułek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe.

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  2. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 lutego Bardzo apetycznie się prezentują:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń