Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 233

Bardzo smaczna alternatywa dla czysto pszennych bułek. Dla zwiększenia ilości błonnika dodaję otręby.

Składniki

  • Podmłoda 200g mąki chlebowej typ 750 + woda 200 ml + drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • Ciasto właściwe: mąka chlebowa typ 750 – 300g, mąka pszenna razowa typ 1850 – 100g, woda 200ml, sól – 1 łyżeczka, drożdże suszo
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, otręby.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
    4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.

  3. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 9 części i uformować kule.
    7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce.
    8. Bułki można posypać otrębami lub zostawić nie obsypane.
    9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół).
    10. Piec 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń