Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki mleczne z czekoladą

Bułki mleczne z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 2745

Dodano:

Odsłon: 1761

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem, lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką.

Składniki

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g. masła
  • 25 g. drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g. kropelek czekoladowych
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko + łyżka mleka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki mleczne z czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę.
    Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe.
    Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.

  2. Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
    Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia.
    Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem
    wymieszanym z mlekiem.

  3. Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń