Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pomidorowe z szynką, serem i ziarnami.

Przepis dnia 2017-09-06
Bułki pomidorowe z szynką, serem i ziarnami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1515 Ocena: 20404

Dodano:

Odsłon: 3275

Delikatne, bardzo smaczne bułki z serem żółtym, szynką konserwową posypane ziarnami dyni i słonecznika. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)

Składniki

  • Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag
  • Sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • mleko 400 ml ciepłe
  • olej 7 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • szynka konserwowa 6 plastrów
  • ser gouda 11 plastrów
  • pestki dyni do posypania
  • pestki słonecznika do posypania
  • jajko kurze 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy tą część ciasta jeszcze raz.

  4. Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty.

  6. Na rozwałkowanym placku białym układamy plastry szynki.

  7. Przykrywamy plackiem pomidorowym.

  8. Na placku pomidorowym układamy plastry sera żółtego.

  9. Musimy teraz placki zwinąć jak roladę.

  10. Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 9 równych części.

  11. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką.

  12. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

  13. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

  14. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

  15. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się bułek.

  16. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  17. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 września 2017 Świetny pomysł, aby przemycić dzieciom, którym brakuje czasu, aby usiąść i zjeść, całego śniadania zintegrowanego w jednej bułeczce... Gratuluję kreatywności... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 września 2017 "Superaśne" są,tak to pokazałaś,że każdy laik może zrobić,wyglądają fantastycznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń