Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2017
Delikatne, bardzo smaczne bułki z serem żółtym, szynką konserwową posypane ziarnami dyni i słonecznika. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12959
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8071
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 323
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 111
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2194
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 748
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12959
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8071
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 323
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 111
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2194
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 748
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy tą część ciasta jeszcze raz.
Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty.
Na rozwałkowanym placku białym układamy plastry szynki.
Przykrywamy plackiem pomidorowym.
Na placku pomidorowym układamy plastry sera żółtego.
Musimy teraz placki zwinąć jak roladę.
Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 9 równych części.
Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego :)