Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2017
Delikatne, bardzo smaczne bułki z serem żółtym, szynką konserwową posypane ziarnami dyni i słonecznika. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30990
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3671
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5199
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30990
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3671
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5199
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy tą część ciasta jeszcze raz.
Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty.
Na rozwałkowanym placku białym układamy plastry szynki.
Przykrywamy plackiem pomidorowym.
Na placku pomidorowym układamy plastry sera żółtego.
Musimy teraz placki zwinąć jak roladę.
Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 9 równych części.
Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego :)