Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2017
Delikatne, bardzo smaczne bułki z serem żółtym, szynką konserwową posypane ziarnami dyni i słonecznika. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 566
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 566
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy tą część ciasta jeszcze raz.
Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty.
Na rozwałkowanym placku białym układamy plastry szynki.
Przykrywamy plackiem pomidorowym.
Na placku pomidorowym układamy plastry sera żółtego.
Musimy teraz placki zwinąć jak roladę.
Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 9 równych części.
Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego :)