Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 299

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem. Chyba każdy lubi ten zapach :) Dlatego zostawiam Wam przepis na pyszne, mięciutkie, pszenne bułeczki. Proste i szybkie w wykonaniu. Skusicie się? Są miękkie również na drugi dzień.

Składniki

  • 500 g. mąki pszennej
  • 30 g. drożdży
  • 200 ml. ciepłej wody
  • 100 ml. ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto.
    Ja zrobiłam to robotem.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki.
    Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę. Podzielić na osiem części i uformować bułeczki.

  2. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 20-25 minut, do zrumienienia.

    Gotowe bułeczki wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń