Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne pełnoziarniste

Bułki pszenne pełnoziarniste

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 10660

Dodano:

Odsłon: 1839

Bułki pszenne pełnoziarniste

Składniki

  • Woda letnia 50 ml
  • Mąka pszenna pełnoziarnista łyżeczka
  • Cukier łyżeczka
  • Drożdże 30 g
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 500 g
  • Woda letnia 100 ml
  • Mleko letnie 150 ml
  • Masło 40 g
  • Sól 2 łyżeczki
  • Jajka 2
  • Słonecznik łuskany 2 łyżki
  • Siemię lniane łyżka
  • Jajko do posmarowania
  • Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczenia np. ( słonecznik, dynia, mak, siemię lniane itp.)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenne pełnoziarniste

Przygotowanie

  1. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut.



    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.



    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami.



    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń