Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne "poznańskie"

Bułki pszenne poznańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5505

Dodano:

Odsłon: 582

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo.. W takim razie ciąg dalszy tym razem bułki poznańskie. Doskonale będą smakować z wędlinką, pasztetem czy nawet z dżemem

Składniki

  • 600gr.mąki pszennej
  • 150ml. ciepłej wody
  • 150ml. ciepłego mleka
  • 40gr. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • 50gr. Roztopionego i przestudzonego masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bułki pszenne "poznańskie"

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy około 10-15min.
    Aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i odchodziło od ręki.
    Ja do części ciasta dodałam zioła prowansalskie :)

    Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45min. w ciepłe miejsce.

  2. Po tym czasie ponownie chwilę wyrobić ciasto.
    Podzielić na 10 równych porcji
    Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

    Lekko spłaszczyć i odstawić do wyrośnięcia na około 25min.
    Po tym czasie tępą stroną noża zrobić po środku nacięcia
    Pozostawić bułki na 10min. Po tym czasie lekko opruszyć mąką



  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25min w temperaturze 190'

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń