Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5531

Dodano:

Odsłon: 566

Zdrowe, domowe bułeczki na śniadanie lub kolację ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 400 g
  • mąka żytnia typ 2000 100 g
  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • masło 50 g
  • śmietana 12% 110 g
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • siemię lniane 4-5 łyżek
  • mleko 1-2 łyżki do posmarowania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Przygotowanie

  1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy masło i cukier i całość zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok.10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Łyżkę nasion pozostawiamy do posypania wierzchu bułeczek. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części (u mnie 12 szt) i formujemy bułeczki. Przenosimy na blachę wyłożona papierem, nacinamy, smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami pozostawiamy na kwadrans do napuszenia. Pieczemy w temp. 210 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń