Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tygryski lubią najbardziej ???? z wierzchu chrupiące w środku puszyste, pyszne bułeczki tygrysie. Dowiedz się jak uzyskać ta charakterystyczna „tygrysią” skórkę. Bardzo łatwe do zrobienia. Zaskoczycie swoja rodzinę.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 26
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 114
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 26
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 114
Składniki
Do miski wlać letnie mleko i wodę, wsypać drożdże, łyżkę maki i cukier. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.
Kiedy drożdże się uaktywnią, do miski dodawać stopniowo mąkę. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera. Na koniec dodać masło i sól. Ciasto wyrabiać 10 minut.
Gotowe ciasto przelozyc do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość wyjąć je na stolnice, ugnieść w kule i podzielić na 8 części. Jeśli wolicie mniejsze bułeczki można podzielić je na więcej porcji.
Porcje ciasta uformować w bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
W międzyczasie przygotować paste do posmarowania bułek. Wszystkie składniki na pastę umieścić w miseczce i dobrze wymieszać. Wodę jest lepiej dodawać stopniowo aby mieć większą kontrolę nad gęstością pasty. Gotową pastę odstawić na około 15 minut na bok.
Kiedy bułeczki podrosną zdjąć z nich ściereczkę i posmarować je równo pastą.
Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół od 20 do 35 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Smacznego!