Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tygryski lubią najbardziej ???? z wierzchu chrupiące w środku puszyste, pyszne bułeczki tygrysie. Dowiedz się jak uzyskać ta charakterystyczna „tygrysią” skórkę. Bardzo łatwe do zrobienia. Zaskoczycie swoja rodzinę.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1024
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1024
Składniki
Do miski wlać letnie mleko i wodę, wsypać drożdże, łyżkę maki i cukier. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.
Kiedy drożdże się uaktywnią, do miski dodawać stopniowo mąkę. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera. Na koniec dodać masło i sól. Ciasto wyrabiać 10 minut.
Gotowe ciasto przelozyc do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość wyjąć je na stolnice, ugnieść w kule i podzielić na 8 części. Jeśli wolicie mniejsze bułeczki można podzielić je na więcej porcji.
Porcje ciasta uformować w bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
W międzyczasie przygotować paste do posmarowania bułek. Wszystkie składniki na pastę umieścić w miseczce i dobrze wymieszać. Wodę jest lepiej dodawać stopniowo aby mieć większą kontrolę nad gęstością pasty. Gotową pastę odstawić na około 15 minut na bok.
Kiedy bułeczki podrosną zdjąć z nich ściereczkę i posmarować je równo pastą.
Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół od 20 do 35 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Smacznego!