Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Jest dość gęsta, sycąca – przypomina raczej gulasz niż klasyczną zupę. Dzięki dodatkowi ostrej papryki przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 507
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 608
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5121
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4708
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 946
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8439
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 507
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 608
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5121
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4708
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 946
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8439
Składniki
Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Namocz grzyby. Umyj ogony i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj ogony w 1,5 l lekko osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po około 40 minutach włóż do wody także warzywa i namoczone grzyby. Gotuj jeszcze 20-30 minut (do miękkości warzyw).
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle z dodatkiem sproszkowanych papryk. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj posiekane zioła (możesz zastąpić je suszonymi) i duś przez kilka minut.
Przecedź wywar. Włóż do niego z powrotem kawałki mięsa, pokrojone ziemniaki i marchewkę. Pozostałe warzywa wykorzystaj do innych celów.
Połącz wywar z zawartością patelni. Zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj koperkiem (w całości lub posiekanym). Opcjonalnie możesz podać zupę ogonową z kleksem śmietany.