Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogonowa to taki sam klasyk polskiej kuchni co rosół czy pomidorowa. Danie ma wyjątkowo głęboki i intensywny smak. Cechuje się też dość dużą gęstością, głównie przez zawartość żelatyny w użytych częściach mięsa. Z powodzeniem sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie, ale także jako pełnowartościowy posiłek, nawet podczas zimowych i mroźnych dni. Przyjemnie rozgrzewa, poprawia samopoczucie i odpręża po ciężkim dniu.
Ogon wieprzowy jest bogatym źródłem kolagenu - głównego składnika budulcowego skóry, włosów, a także tkanki chrzęstnej. Osoby ze schorzeniami stawów i układu ruchu powinny suplementować ten element, by wspierać regenerację organizmu i zmniejszać stany zapalne. Po co jednak przyjmować sztuczne kapsułki i tabletki, kiedy można kolagen suplementować naturalnie, właśnie przez częste jedzenie tej pysznej zupy ogonowej? Niezależnie od rodzaju użytego mięsa, ogony wołowe także dostarczają kolagenu oraz żelaza, które odpowiada za transport tlenu w organizmie. Warto przekonać się do tego dania, bo jest nie tylko zdrowe, ale też pyszne i niezwykle niedoceniane, jak niemal wszystkie podroby w kuchni.
Początkowe przygotowanie zupy ogonowej przypomina klasyczny rosół - najpierw należy dobrze ugotować mięso, a po pewnym czasie dołożyć wszystkie warzywa: marchewki, seler, pietruszkę. Do tego dania dodaje się też ziemniaki i grzyby, co stanowi pierwszą różnicę. Kluczowym elementem jest też przygotowanie specjalnej zasmażki z papryki i czosnku, rozrobionej z passatą pomidorową. Możesz też podbić smak, dokładając koncentrat pomidorowy, choć nie jest to wymagane. Zupę ogonową dopraw solą, pieprzem i ziołami. Nie zapomnij dodać też takich składników jak liście laurowe czy ziele angielskie, czyli klasyczne składniki bulionu. Tak aromatyczne zupy potrzebują również tymianku i majeranku.
Ogon wołowy lub wieprzowy, który wykorzystujesz, trzeba gotować dość długo, ok. 45-60 minut. Nie można skracać tego czasu, bo w tym procesie uwalnia się bardzo ważna w tym daniu żelatyna, która odpowiada za bogaty i intensywny smak mięsa oraz gęstą konsystencję. Nie wylewaj ugotowanego wywaru, a jedynie - w razie potrzeby - dolewaj więcej wody w trakcie gotowania. Długa obróbka cieplna sprawia, że ogony stają się miękkie i rozpływające się w ustach. Jeśli masz wątpliwości, spróbuj nabić kawałek na widelec - powinien łatwo wchodzić we włókna. Także bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie zasmażki z papryki. Przyprawę trzeba bardzo dobrze podsmażyć na maśle, bo właśnie wtedy wydobywasz z niej najwięcej smaku.
Tradycyjna polska potrawa, jaką jest właśnie zupa ogonowa, przygotowywana jest z prostych i tanich składników, stanowiąc danie budżetowe. Warto jednak poeksperymentować i dodać jej jeszcze więcej wytrawnego, głębokiego smaku. Jeśli nie zamierzasz podawać dania najmłodszym, dolej czerwone wino do zupy ogonowej - niezbyt wiele, wystarczy pół szklanki. Pamiętaj o dobrym odparowaniu alkoholu przed podaniem.
Zupę ogonową podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz ją serwować na wiele różnych sposobów, z wieloma dodatkami. Ziemniaki w zupie ogonowej pełnią funkcję pożywnej wkładki, która zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a ponadto zagęszcza danie, przez co wygląda bardziej jak zupa gulaszowa. Jeśli chcesz, możesz też dołożyć lub zamienić je na zacierkę. Ciekawie będzie smakował też makaron do zupy ogonowej - najlepiej prosty, jajeczny, ale możesz też użyć zwykłych świderków czy kolanek.
Zupa ogonowa z zacierką, warzywami czy makaronem to tradycyjna polska potrawa, która - choć nie każdemu może przypaść do gustu - to warto jej posmakować. Dobrze zrobiona i doprawiona jest naprawdę przepyszna i warta grzechu. Zupę ogonową warto sławić, podając ją nie tylko jako codzienny obiad, ale też od święta czy z okazji ważniejszych uroczystości rodzinnych.
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 128
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1065
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 128
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1065
Składniki
Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Namocz grzyby. Umyj ogony i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj ogony w 1,5 l lekko osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po około 40 minutach włóż do wody także warzywa i namoczone grzyby. Gotuj jeszcze 20-30 minut (do miękkości warzyw).
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle z dodatkiem sproszkowanych papryk. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj posiekane zioła (możesz zastąpić je suszonymi) i duś przez kilka minut.
Przecedź wywar. Włóż do niego z powrotem kawałki mięsa, pokrojone ziemniaki i marchewkę. Pozostałe warzywa wykorzystaj do innych celów.
Połącz wywar z zawartością patelni. Zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj koperkiem (w całości lub posiekanym). Opcjonalnie możesz podać zupę ogonową z kleksem śmietany.