Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki wodne są delikatne w smaku i idealnie smakują zarówno na słodko z dżemem jak i z serem czy wędliną.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Rozkruszyć drożdże, do miseczki i dodać 1/4 szklanki wody, 1 łyżkę mąki typ 550 lub 650, 1/2 łyżeczki cukru, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto: 1 szklanka wody, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka - wszystko wymieszać mikserem i dodać 3 i 1/2 szklanki mąki. Wyrobić i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać i dodać jeszcze 1/2 szklanki mąki i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Wierzch posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. na ok. 30 min. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę grubo wysypaną mąką. Ciasto wyrabiamy na elastyczną masę. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto podzielić na 16 części. Uformować zgrabne bułeczki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na blasze do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza i piec ok. 20 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce i zimne włożyć do foliowych woreczków na pieczywo.