Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne calzone, na ostro, chrupiące z ciągnącym się serem. Z przepisu wychodzi 5 dużych calzone o średnicy 23 cm . Polecam :)
nóż, patelnia, piekarnik,
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 461
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 111
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 178
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 461
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 111
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 178
Składniki
Wykonanie farszu: Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Ciasto dzielimy na cztery części, piąty placek wychodzi z odciętych kawałków. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 10 połówek kulek sera mozzarella.
Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Smacznego!!!