Do góry

Śniadania Przepis na:

Cebularze

Cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5045

Dodano:

Odsłon: 71983

Dobrze smakują na zimno, ale najlepiej prosto z piekarnika :)

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 40 g drożdży
  • sól, cukier
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 jajko
  • 5 szt. średniej wielkości cebul
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cebularze

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, posypać vegetą i podsmażyć na maśle.
    Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, szczyptę soli i cukru oraz odrobinę mąki. Zaczyn odstawić na 30 min. po tym czasie dodać mąkę i olej, wyrobić ciasto i odstawić na kolejne minimum 30 minut, aby urosło.
    Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki o średnicy ok. 7-8 cm (mnie wyszło ich 20). Każdy placek posmarować rozkłóconym jajkiem i nałożyć porcję cebuli a następnie posypać serem startym na grubych oczkach. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180-200 stopniach do zrumienienia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń