Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Drożdże rozpuścić z łyżką cukru i mleka. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiana ciasto wciąż powinno być lekko lepkie. Ciasto przełożyć przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i jeszcze chwilę zagniatać ciasto.
Dla maszynowców :-) Wszystkie płynne składniki przelać do maszyny (mleko, masło, drożdże) następnie dodać cukier i mąkę. Nastawić program mieszania (Dought ok. 1,5 h), po tym czasie wyjąc wyrośnięte ciasto i jeszcze chwilę zagnieść ręcznie.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części, uformować rulony i zapleść warkocza podwijając końcówki pod spód. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze 30 min.
W czasie kiedy chałka wyrasta, ze składników na kruszonkę zagnieść szybko kruche ciasto i pokruszyć na chałkę. Piec w temp. 180 stopni, bez termoobiegu, góra i dół ok 30 min. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła z dżemem :-)