Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa to doskonały owoc, który nie daje się spożywania na surowo, ale świetnie sprawdza się do domowych przetworów. Owoce pigwy mają cały arsenał witamin, słyną z rewelacyjnego wpływu na układy odpornościowy i trawienny. Można z nich zrobić dżemy, soki kompoty, a także nalewki. Jeśli lubisz trunki domowej roboty, z pewnością przypadnie ci do gustu na nalewka z pigwy. Przepis siostry Anastazji robi furorę od lat, nie tylko dzięki walorom smakowym, ale i zdrowotnym. Z pewnością na stałe trafi do twojego kulinarnego repertuaru.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5583
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5583
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Owoce pigwy umyj, wypestkuj i pokrój na dosyć drobne kawałki.
Przełóż pigwę do dużego słoja, układając ją warstwami przesypywanymi cukrem. Na samym końcu dodaj do nich także goździki i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Zakręć dokładnie słoik i wstrząśnij nim. Odstaw na 5-7 dni w chłodne i ciemne miejsce.
Po tym czasie owoce powinny puścić sporo soku. Zlej go, a następnie wymieszaj ze spirytusem. Przelej do butelek i odstaw szczelnie zakręcone do dojrzewania. Powinno trwać minimum 2-3 miesiące, jednak im dłużej nalewka pigwowa siostry Anastazji będzie dojrzewać, tym bogatszy smak uzyska.