Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz trunki domowej roboty, z pewnością przypadnie ci do gustu na nalewka z pigwy. Przepis siostry Anastazji robi furorę od lat i z pewnością na stałe trafi do twojego kulinarnego repertuaru.
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 186
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 475
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2960
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 126
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 186
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 475
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2960
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 126
Składniki
Owoce pigwy umyj, wypestkuj i pokrój na dosyć drobne kawałki.
Przełóż pigwę do dużego słoja, układając ją warstwami przesypywanymi cukrem. Na samym końcu dodaj do nich także goździki i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Zakręć dokładnie słoik i wstrząśnij nim. Odstaw na 5-7 dni w chłodne i ciemne miejsce.
Po tym czasie owoce powinny puścić sporo soku. Zlej go, a następnie wymieszaj ze spirytusem. Przelej do butelek i odstaw szczelnie zakręcone do dojrzewania. Powinno trwać minimum 2-3 miesiące, jednak im dłużej nalewka pigwowa siostry Anastazji będzie dojrzewać, tym bogatszy smak uzyska.