Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa to doskonały owoc, który nie daje się spożywania na surowo, ale świetnie sprawdza się do domowych przetworów. Owoce pigwy mają cały arsenał witamin, słyną z rewelacyjnego wpływu na układy odpornościowy i trawienny. Można z nich zrobić dżemy, soki kompoty, a także nalewki. Jeśli lubisz trunki domowej roboty, z pewnością przypadnie ci do gustu na nalewka z pigwy. Przepis siostry Anastazji robi furorę od lat, nie tylko dzięki walorom smakowym, ale i zdrowotnym. Z pewnością na stałe trafi do twojego kulinarnego repertuaru.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 125
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4821
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 109
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 125
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4821
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 109
Składniki
Owoce pigwy umyj, wypestkuj i pokrój na dosyć drobne kawałki.
Przełóż pigwę do dużego słoja, układając ją warstwami przesypywanymi cukrem. Na samym końcu dodaj do nich także goździki i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Zakręć dokładnie słoik i wstrząśnij nim. Odstaw na 5-7 dni w chłodne i ciemne miejsce.
Po tym czasie owoce powinny puścić sporo soku. Zlej go, a następnie wymieszaj ze spirytusem. Przelej do butelek i odstaw szczelnie zakręcone do dojrzewania. Powinno trwać minimum 2-3 miesiące, jednak im dłużej nalewka pigwowa siostry Anastazji będzie dojrzewać, tym bogatszy smak uzyska.