Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19878
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 488
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 503
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6913
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243082
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19878
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 488
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 503
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6913
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243082
Składniki
CIASTO Składniki na ciasto dajemy do miski, mąkę przesiewamy, a ugotowane i ostudzone żółtka trzemy na tarce lub kruszymy rękami. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania można troszkę podsypać mąką. Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.
Następnie blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto, niezbyt cienko. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam w kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją. Ciasteczka studzimy.
KREM Jest to najłatwiejszy krem na świecie :) Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :) jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie masła. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na jedno ciasteczko dajemy trochę kremu, przykrywamy drugim. Ciasteczka dekorujemy roztopioną białą czekoladą. Ja daję ją do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki :) Ciasteczka przechowujemy w lodówce. Polecam gorąco-łatwe, szybkie i baaaardzo pyszne. Smacznego :)