Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dwie proste chałki - jedna z rodzynkami i kandyzowanym dodatkiem, druga (ta pięknie błyszcząca) posmarowana syropem klonowym. Zdecydujcie sami która lepsza :)Oczywiście można zrobić obie chałki takie same... (lub zrobić słodką wersję dwa w jednym! ;P)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5364
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11804
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5364
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11804
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Składniki
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C). Posmarować chałki mlekiem. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;) Smacznego! :D