Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dwie proste chałki - jedna z rodzynkami i kandyzowanym dodatkiem, druga (ta pięknie błyszcząca) posmarowana syropem klonowym. Zdecydujcie sami która lepsza :)Oczywiście można zrobić obie chałki takie same... (lub zrobić słodką wersję dwa w jednym! ;P)
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 25
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 659
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 113
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 25
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 659
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 113
Składniki
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C). Posmarować chałki mlekiem. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;) Smacznego! :D