Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb domowy

Chleb domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 502

Chrupiące pieczywo przygotowane w naczyniu żaroodpornym.

Składniki

  • Mąka (750g)
  • Ciepła woda (500 ml)
  • Sól (1 łyżka)
  • Cukier (1 łyżka)
  • Olej (1 łyżka)
  • Drożdże instant (14-15g)
  • Ziarna słonecznika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb domowy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy ze sobą.
    Odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

  2. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i w trakcie rozgrzewania trzymamy w nim naczynie żaroodporne bez przykrywki.

  3. Gdy piekarnik się nagrzeje posypujemy dno naczynia odrobiną mąki (aby skórka nie przywarła) i umieszczamy w nim ciasto. Przykrywamy pokrywką w temperaturze pokojowej i pieczemy pół godziny.

  4. Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy kolejne pół godziny, tym razem jednak bez przykrywki. Po tym czasie chleb jest gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń