Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na jogurcie greckim

Chleb na jogurcie greckim

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 994

Smaczny, choć nieco "rozciągnięty" chleb domowej roboty na bazie jogurtu greckiego, polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 350 g
  • mąka żytnia typ 720 150 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 40 g
  • jogurt grecki 200 g
  • oliwa 4 łyżki
  • gorąca woda 250 ml
  • sól morska 1 łyżeczka
  • siemię lniane 3 łyżki
  • słonecznik łuskany 3-4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż się rozpuszczą. Jogurt wymieszać z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek do drożdży i dosypać tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min.

  2. Następnie dodać obie mąki, pozostały jogurt, sól i oliwę z oliwek, wymieszać. Na końcu dodać ziarna i wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek chleba, ponacinać, posmarować wodą , posypać ziarnami i zaczekać jeszcze ok. 20-25 min. Piec przez 10 min. w temp. 220 stopni, a następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze przez ok. 40-45 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń