Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, choć nieco "rozciągnięty" chleb domowej roboty na bazie jogurtu greckiego, polecam :)
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8638
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 696
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8638
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 696
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż się rozpuszczą. Jogurt wymieszać z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek do drożdży i dosypać tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min.
Następnie dodać obie mąki, pozostały jogurt, sól i oliwę z oliwek, wymieszać. Na końcu dodać ziarna i wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek chleba, ponacinać, posmarować wodą , posypać ziarnami i zaczekać jeszcze ok. 20-25 min. Piec przez 10 min. w temp. 220 stopni, a następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze przez ok. 40-45 min. Smacznego!