Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na ziemniakach

Chleb na ziemniakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 5209

Do tego chlebka można wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z obiadu. Wychodzi bardzo miękki, delikatny i puszysty. Warto go zrobić.

Składniki

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (posolonych)
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • ok. 180 ml ciepłej wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.

    Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne.

    Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie.

    Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą.

    Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut.

    Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 stycznia Kilka razy w życiu piekłam chlebek, ale bez szału. Twój wygląda przepyszne.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 stycznia Musi być pyszny taki chlebuś:)Zabieram do swojej książki i do wypróbowania:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń