Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego chlebka można wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z obiadu. Wychodzi bardzo miękki, delikatny i puszysty. Warto go zrobić.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15855
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4801
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 540
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15855
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4801
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 540
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie. Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą. Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego :)