Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49082

Dodano:

Odsłon: 306

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, która przez wiele wydawał się zapomniana. Obecnie wraca do łask ze względu na rosnące zainteresowanie żywnością prozdrowotną. Więcej informacji znajdziecie na blogu: http://katalogsmakow.blogspot.com/2020/05/chleb-orkiszowy-penoziarnisty-ze.html

Składniki

  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 850 g
  • zakwas gryczano- razowy 6 łyżek
  • woda letnia przegotowana 500- 600 ml
  • sól 1.5 łyżki
  • ziarna słonecznika 4 łyżki (płaskie)
  • zaczyn:
  • drożdże (świeże) 50 g
  • cukier 1 łyżeczka (płaska)
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 3 łyżki
  • woda letnia przegotowana 4- 5 łyżek
  • dodatkowo:
  • jajko 1 sztuka
  • ziarna słonecznika 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn:
    Kruszymy drożdże, do których dodajemy cukier, przegotowaną letnią wodę i mąkę orkiszową.
    Całość ucieramy łyżką na jednolitą, dość gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.

    Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas i połowę wody przeznaczonej do ciasta. Dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn. Ciasto mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy
    resztę wody. Teraz ciasto zagniatamy ręką przez mniej więcej 5 minut, dodajemy ziarna słonecznika i jeszcze zagniatamy przez kilka minut. Ciasto będzie dość luźne, takie ma być. Miskę z ciastem przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po 30- 40 minutach ciasto powinno już ładnie wyrosnąć, czyli
    podwoić swoją objętość.

  2. Blaszkę o wymiarach 28 centymetrów x 24 centymetry natłuszczamy oliwą z oliwek. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto chlebowe i delikatnie rozciągamy
    palcami tak. Jeżeli ciasto klei się wam do dłoni, zwilżcie dłonie zamaczając je co jakiś czas w letniej wodzie.
    Gdy ciasto jest już równomiernie rozprowadzone po całej blaszce odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie jajko
    wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy je widelcem, nagrzewamy też piekarnik do 190 stopni. Gdy widzimy, że ciasto w blaszce nieco się podniosło (mniej więcej na
    wysokość 1 centymetra), smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami słonecznika i nacinamy na środku w ten sposób, aby powstał znak krzyża.
    Nacięcie spowoduje, że chleb podczas pieczenia nie popęka.
    Wszystko zrobione, blaszka wędruje do piekarnika na 60 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę na 170 stopni
    i nakryć chleb z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej, aby nadmiernie nam się nie przyrumienił.

    Upieczony chleb pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 20- 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń