Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb owsiany 2

Chleb owsiany 2

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1552

Dodano:

Odsłon: 501

Ponieważ mam już jeden przepis na chleb owsiany, ten jest numerem 2 :) Prawda jest taka , że dla mnie jest on numerem 1 wśród chlebów. Wiem,. że możecie myśleć, że głupoty wypisuję, że chleby, najlepsze na zakwasie. Jednak nic nie poradzę, że zakochałam się właśnie w tym. Przepis znalazłam na portalu społecznościowym u Ani. Wypróbowałam, bo niewiele różnił się, od mojego owsianego. Teraz podaję dalej. Spróbujcie :)

Składniki

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 szklanki ciepłej wody (moja szklanka ma 230 ml)
  • 15 g. drożdży
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 400 g. mąki pszennej (miałam typ 650)
  • 100 g. mąki żytniej, lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb owsiany 2

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać płatki, wlać ciepłą wodę, dodać miód i drożdże. Wymieszać.
    Odstawić na 10-15 minut.
    Następnie wsypać ziarna, obie mąki i sól.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.

    Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

    Wierzch. chleba posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
    Zostawić na 20 minut, żeby chlebek podrósł do brzegów foremki.

  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 50-60 minut.
    Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń