Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pełen ziaren

Chleb pełen ziaren

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 669

Dodano:

Odsłon: 8244

Chlebek bardzo prosty w wykonaniu i napełniony ziarnami więc i bogaty w błonnik. Warto przygotować sobie taki chlebek na zapas.

Składniki

  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 100 g pestek dyni
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki sezamu
  • 6 łyżek lnu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pełen ziaren

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, pokrusz drożdże i zalej całość ciepłą wodą. Dodaj len, płatki owsiane, sezam oraz 4 łyżki słonecznika. Wymieszaj całość. Odstaw w ciepłe miejsce tak na 20 min, po tym czasie przemieszaj ciasto ponownie, i odstaw na kolejne 20 minut.

    Całość może wydawać się nieco rzadka, więc można minimalnie dosypać mąki.

  2. Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych wysmarowanych olejem. Na górze rozsyp pestki dyni oraz słonecznik. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń