Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pomidorowy z bazylią

Chleb pomidorowy z bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 386

Pyszny, pachnący włoski chleb, który powstał przy użyciu dwóch tradycyjnych aromatów bazylii i pomidorów. Chleb ciekawie wygląda, a przy tym smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.

Składniki

  • 275 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżeczka drożdży granulowanych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kopiasta łyżka siekanej, świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 175 ml ciepłej wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, bazylię, cukier i sól. Mieszamy.

  2. W osobnym naczyniu mieszamy wodę z oliwa i przecierem pomidorowym.

  3. Tak przygotowaną wodę wlewamy do miski z mąka.

  4. Wrabiamy ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne.

  5. Tak wyrobione ciasto przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując zgrabny okrągły bochenek. Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut, albo do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto już podrośnie nacinamy go ostrym nożem na krzyż i dalej odstawiamy do podrośnięcia na kolejne 20 minut.

  6. W między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temp. 230’C góra i dół piekarnika bez termoobiegu. Podrośnięty chleb pieczemy przez 20-25 minut.

  7. Chlebek po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

  10. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń