Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy razowiec to jest to !! pyszny i zdrowy domowy chlebek, warto poświęcić trochę czasu bo rezultat jest pyszny.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10809
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4864
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10809
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4864
Składniki
Ps: Można podzielić ciasto na 2 i upiec mniejsze chlebki jak zrobiłam 1 większy chlebek ważył 1,2 kg ( w keksówce 11x30 )
Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól, pestki słonecznika, siemię lniane , otręby, drożdże, oliwę i wodę. Dokładnie wyrobić (. ok. 10 min max) ciasto ma być elastyczne ale lekko lepiące. Odstawić na godzinę. Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę. Uformować bochenek lub wyłożyć do keksówki ( wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką). Pozostawić 30 min do wyrośnięcia. Posmarować wierzch oliwą przeciąć nożem w kilku miejscach ( wtedy chlebek może nie pęknie ). Piec 20 min w 230 st, później zmniejszyć do 160 st i jeszcze 15 min.
Ps: Można podzielić ciasto na 2 i upiec mniejsze chlebki jak zrobiłam 1 większy chlebek ważył 1,2 kg ( w keksówce 11x30 )