Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb sezamowy na zakwasie

Chleb sezamowy na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 586

Dodano:

Odsłon: 788

Smak i zapach domowego pieczywa jest zawsze nie do opisania. Dodatek tahini dodaje mojemu chlebkowi wyrazisty, sezamowy posmak, a sezam tworzy chrupiącą skórkę. Nic dodać nic ująć...

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu (wyjętego z lodówki i dokarmionego 8 godzin wcześniej)
  • 400 g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 300 g letniej wody
  • garść sezamu
  • + smalec i sezam do przygotowania foremki
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb sezamowy na zakwasie

Przygotowanie

  1. Foremkę wysmarować smalcem i obsypać dokładnie sezamem. Wszystkie składniki na chleb umieścić w misce. Wyrobić mikserem z hakami przez ok. 5 minut. Przełożyć do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej sezamem. Wyrównać wierzch zwilżoną dłonią i posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem na 5 godzin do wyrośnięcia. Piec w 200°C przez 40 - 45 minut (przez pierwsze 20 minut pieczenia może być przykryty drugą foremką odwróconą "do góry nogami"). Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń