Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1529

Dodano:

Odsłon: 2557

Dzieci uwielbiają miękkie, puszyste chlebki. Chleb tostowy, właśnie taki jest. Ostatnio robię go regularnie, bo moje.... dwudziestoletnie dziecko, bardzo lubi :) Chleb jest prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania. Myślę, że dzieci będą zadowolone, i te młodsze, i te starsze :)

Składniki

  • 500 g. mąki pszennej, użyłam uniwersalnej typ 480
  • 300 g. ciepłej wody
  • 20 g. drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb tostowy

Przygotowanie

  1. Wodę wlać do miski, dodać miód i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Na koniec wlać olej.
    Wyrobić mikserem z hakami. Wierzch ciasta, posypać delikatnie mąką.
    Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę, podsypaną mąką i odgazować.

  2. Przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Zostawić na około pół godziny, do wyrośnięcia.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,
    50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń