Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny domowy chleb
Uważam kalarepę za niedocenione warzywo, no bo nie oszukujmy się, nie jest on...
Odsłon: 64
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 153
Dziś do pracy.
Odsłon: 1428
Uważam kalarepę za niedocenione warzywo, no bo nie oszukujmy się, nie jest on...
Odsłon: 64
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 153
Dziś do pracy.
Odsłon: 1428
Składniki
Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (polecam dłużej 2-3 godziny).
Następnie wstawiam garnek do piekarnika i rozgrzewam piekarnik do 250 stopni. Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ???? ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję słonecznikiem, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni i piekę kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyciągam chleb od razu z piekarnika i z garnka, odkładam na kratkę do wystygnięcia. Chleb z gara gotowy. Smacznego