Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z gara

Przepis dnia 2021-02-27
Chleb z gara

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1597

Dodano:

Odsłon: 2319

Przepyszny domowy chleb

Składniki

  • 800 g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750, ale wyjdzie też z 550 )
  • 550 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo: pestki słonecznika lub dyni
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z gara

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (polecam dłużej 2-3 godziny).

  2. Następnie wstawiam garnek do piekarnika i rozgrzewam piekarnik do 250 stopni.
    Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ???? ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję słonecznikiem, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.

  3. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni i piekę kolejne 30 minut.
    Po upieczeniu wyciągam chleb od razu z piekarnika i z garnka, odkładam na kratkę do wystygnięcia. Chleb z gara gotowy. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń