Do góry

Śniadania Przepis na:

chleb z otrębami gryczanymi

chleb z otrębami gryczanymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943

Dodano:

Odsłon: 2682

kolejna wariacja na temat chleba :)

Składniki

  • 30 dkg mąki żytniej
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg otręb gryczanych
  • 50 g płatkow owsianych
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 4 łyżeczki soli
  • 450 g zakwasu żytniego
  • po garści lnu i słonecznika
  • na czubku łyżeczki kminku
  • szczypta czarnuszki
  • ok. 800 ml letniej wody
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wsypać do miski z wyjątkiem wody. Wyrabiać mikserem stopniowo dodając wodę w miarę potrzeby. Gdy mamy już wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto nam wyrośnie ponownie je przerobić żeby się odgazowało. Przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem pergaminowym, wyrównać i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Na dnie piekarnika położyć naczynie z wodą, chleb piec w 180 stopniach przez 1 h. Upieczone chleby wyjąć z foremek, ściągnąć papier pergaminowy i studzić na kratce. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń