Śniadania Przepis na:
chleb z otrębami gryczanymi

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943
Dodano: 13.04.2013
Odsłon: 2682
Składniki
- 30 dkg mąki żytniej
- 50 dkg mąki pszennej
- 10 dkg otręb gryczanych
- 50 g płatkow owsianych
- 50 g płatków jęczmiennych
- 4 łyżeczki soli
- 450 g zakwasu żytniego
- po garści lnu i słonecznika
- na czubku łyżeczki kminku
- szczypta czarnuszki
- ok. 800 ml letniej wody
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki wsypać do miski z wyjątkiem wody. Wyrabiać mikserem stopniowo dodając wodę w miarę potrzeby. Gdy mamy już wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto nam wyrośnie ponownie je przerobić żeby się odgazowało. Przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem pergaminowym, wyrównać i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Na dnie piekarnika położyć naczynie z wodą, chleb piec w 180 stopniach przez 1 h. Upieczone chleby wyjąć z foremek, ściągnąć papier pergaminowy i studzić na kratce. Smacznego
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 13 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Ależ apetycznie wygląda!1 Kto głosował? | Odpowiedz